Цей день в історії УПА — 26 квітня

1946 рік

Під час перестрілки з червоноармійцями в селі Комарово на Волині повстанці знищили одного військового, ще одного поранили. Загинуло двоє підпільників.

У сутичці з загоном МВД у селі Великий Любинь на Львівщині загинули четверо повстанців.

Під час зіткнення з загоном МВД у лісовому масиві Любашівського району на Волині повстанці знищили старшого лейтенанта і понад 20 військових. Загинув один повстанець.

1947 рік

Сотня «Журавлі» у засідці в селі Вербівка на Станіславщині знищила трьох військових МВД, ще четверо поранені, а також секретар райвиконкому.

У селі Лісна Слобідка на Львівщині підпільники знищили дільничного МВД, а в селі Яблониця на Станіславщині – двох радянських активістів.

1948 рік

Пошукова група МВД захопила криївку на горі Кольда на Тернопільщині. Двоє повстанців учинили збройний опір, але опісля здалися в полон.

У сутичці з загоном МВД у селі Буцнів на Тернопільщині підпільники знищили одного військового, ще одного поранили і відступили без втрат.

1949 рік

У селі Підпечери на Станіславщині повстанці знищили бійця винищувального батальйону.

Під час зіткнення з загоном МВД у селі Росохи на Дрогобиччині загинув один підпільник.

У перестрілці з опергрупою МВД у селі Кропивник на Станіславщині повстанці знищили двох військових і двох поранили.

1952 рік

Через зраду колишнього окружного провідника ОУН, у селі Кадіївка на Кам’янець-Подільщині загін МВД захопив двох повстанців. За кілька місяців обоє за рішенням суду були розстріляні.

Підготував Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам`яті

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?